2013 m. spalio 15 d., antradienis

Aguas Livres akveduktas


Aguas Livres akvedukas buvo pastatytas karaliaus Joao V laikais. Lisabona visuomet kentė dėl geriamo vandens trūkumo. Miesto prokuroro spaudžiamas karalius pagaliau sutiko svarstyti grandiozinio darbo kainą ir kas turėtų už tai mokėti. Po ilgų ginčų ir diskusijų buvo nuspręsta, kad mokėti už vandenį liaudies reikalas, įvesti nauji mokesčiai už Lisabonoje sunaudojamą mėsą, aliejų ir vyną skirti financuoti statybas  ir 1731 metais pasirašytas karališkasis dekretas dėl akvedukto statybos pradžios.
Pagrindiniai darbai užtruko beveik 20 metų, pirmą kartą vanduo į miestą atbėgo 1748 metais.  Bet tik 1799 akveduktas buvo visiškai baigtas. Tai sudėtinga vandens surinkimo ir padavimo antžeminių ir požeminių galerijų sistema. Viso akveduktas nusidriekęs net 58 kilometrus, surenka vandenį iš daugiau nei 100 šaltinių. Tai pats dižiausias pasaulyje 18 amžiuje  pastatytas hidraulikos statinys.  Alcantara lygumoje pastatyta akvedukto dalis yra žinomiausia ir geriausiai matoma. Ji nusidriekusi 941 metrą,  per visą slėnį,  turi 35 arkas, pati aukščiausia siekia 65 metrus  ir plotis tarp molų 29 metrai. Tai pati didžiausia smailėjanti arka pasaulyje.
Iš šio aukščio liūdnai pagarsėjęs žmogžudys Diogo Alves numesdavo savo apvogtas aukas. 1836 – 1839 metais apie keturiasdešimt žmonių mirė tokiu būdu. Iki 1853 metų Alcantaros slėnio akveduktas tarnavo kaip pėsčiųjų takas, plėšikas pasislėpdavo galerijose ir iš pasalų užpuldavo pasirinktą auką. Buvo pradėta galvoti, kad akveduktas tapo pamėgta savižudybių vieta, kol nusikaltėlis atsitiktinai neįkliuvo plėšdamas vieno gydytojo namus. Diogo Alves tapo  paskutiniu nuteistu mirties bausme nusikaltėliu Portugalijoje.
Adresas: Calçada da Quintinha nº 6
Nuvažiuoti galima metro, stotis Campolide, autobusas 702
Bilieto kaina: 2 eurai


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą