2013 m. rugpjūčio 21 d., trečiadienis

Mosteiro dos Jeronimos (Jeronimo vienuolynas)

         1496 metais karalius Don Manuel I Šventąjam sostui pateikė prašymą ant Tejo upės kranto, Lisabonos pakraštyje, pastatyti didžiulį vienuolyną. Darbai buvo pradėti 1501 metais ir užtruko beveik visą amžių. Vienuolyno statybai pinigai buvo renkami įvedus 5% rinkliavą už visus į šalį įvežamus prieskonius, vadinamąjį pipirų mokestį, kuris sudarė apie 70 kiligramų aukso per metus.
          Don Manulis I padovanojo vienuolyną Šventojo Jeronimo ordinui, kuris atsilygindamas privalėjo kasdien laikyti Šventas mišias už karalių, jo palikuonis bei teikti dvasinę pagalbą jūreiviams, kurie iš netoliese esančios Rastelo prieplaukos išplaukdavo ieškoti naujų pasaulių. Keturis šimtmečius ši religinė bendruomenė gyveno Mosteiro dos Jerónimos, bet 1833 buvo likviduota. Tų pačių metų gruodžio 28 dienos Karališkuoju dekretu Mosteiro dos Jerónimos buvo perduota Real Casa Pia, institucijai, kuri remdavo našlaičius, elgetas ir ligonius.
         Pažymint 400 ąsias Vasko de Gama kelio į Indiją atradimo metines (1898), šio keliautojo ir atradėjo palaikai perlaidoti (1894 metais) vienuolyno bažnyčios koplytėlėje.
         1983 metais Mosteiro dos Jerónimos įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo objektų sąrašą.
         Individualaus bilieto į muziejų kaina 7 EUR.
         Bilietas į du muziejus (Torre de Belém ir Mosteiro dos Jerónimos) 10 EUR
         Bilietas į tris muziejus (Torre de Belém, Mosteiro dos Jerónimos ir Palácio Nacional da Ajuda) 13 EUR
                 

 


 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą