2014 m. sausio 13 d., pirmadienis

Regaleira dvaras (Quinta da Regaleira). Sintra


Pačiame istorinio centro pakraštyje stovi vienas ryškiausių ir paslaptingiausių Sintros paminklų – Regaleira dvaras. Jo buvęs savininkas Antonio Augusto Carvalho Monteiro rūmų ir parko projektą kūrė kartu su italų architektu Luigi Manini, taip pat sukūrusiu La Skala.
Antonio Monteiro gimė Rio de Žaneire 1848 metais, baigė Koimbros universiteto teisės fakultetą, buvo be galo protingas ir išsilavinęs didžiulių šeimos turtų, uždirbtų Brazilijoje pardavinėjant kavą ir brangakmenius, paveldėtojas. Pramintas milijonų Monteiro, 1892 metais už 25 kontus įsigijo keturis hektarus žemės Sintros pakraštyje iš tuometinės sąvininkės baronienės da Regaleira. Rūmų statybos prasidėjo 1904 ir buvo baigtos 1910 metais.
Visų dvaro statinių architektūroje vyraujantis manuelininis stilius Antonio Monteiro buvo pasirinktas ne atsitiktinai -  jo tikslas pabrėžti Portugalijos šlovę ir didybę, jos atradimų svarbą. Žinoma, kad Monteiro tėvai draugavo su karalių šeima, o ir pats Antonio Augusto įsikūrė visai šalia karališkosios vasaros rezidencijos. Po 1910 metų revoliucijos Regaleira rūmuose buvo saugomas karaliaus sostas, matomai tikintis monarchijos sugrąžinimo.
Nei viena detalė Milijonų rūmuose, parkuose nėra atsitiktinė, nei viena skulptūra nėra pastatyta be tikslo… masonų simboliai net Šventosios trejybės koplytėlėje persipynę su Dantės Dieviškosios komedijos mistika požeminėje galerijoje, kuri spirale leidžiasi 27 metrus gilyn į žemę, devyni jos ratai simbolizuoja devynis pragaro ratus, devynias skaistyklos dalis ir devynis rojaus dangus. Pačioje apačioje išgraviruotas Antonio Monteiro herbas - aštuonkampė žvaigždė su templierių kryžiumi jos viduryje.  
1995 metais Unesco paskelbtas žmonijos paveldu, Regaleira dvaras ir šiandien žavi savo ramybe ir paslaptingumu, mistiškumu ir begaline chormonija.
Nuvykti galima:
Traukiniu iš Lisabonos Rosio stoties iki Sintros.
Bilieto į dvarą - muziejų kaina: 6 EUR, su  gidu 10 EUR. Yra nuolaidų vaikams ir senjorams.
Muziejaus darbo laikas: Lapkritis, gruodis ir sausis nuo 10:00 iki 17:30, vasaris, kovas ir spalis nuo 10:00 iki 18:30, balandis - spalis nuo 10:00 iki 20:00

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą