2013 m. rugsėjo 5 d., ketvirtadienis

Belem pyragaičiai


                 XIX amžiaus pradžioje, Belém kaimelyje, Jeronimų vienuolyno pašonėje, veikė nedidelis cukranendrių cukraus fabrikėlis, savo produkciją pardavinėjęs čia pat veikusioje mažutukėje visokių rakandų parduotuvėlėje.
                 Liberalų revoliucijos, įvykusios 1820 metais, pasekoje, 1834 visi Portugalijos vienuolynai  buvo uždaryti, dvasininkai bei jų tarnai išvaikyti. Bandydamas išgyventi, kažkas iš buvusio vienuolyno gyventojų, toje mažutukėje cukraus fabriko krautuvėlėje pradėjo pardavinėti pyragaičius, pavadinęs juos Belém  pyragaičiai (pasteis de Belém ). Tuo metu Belém  kaimelis buvo toli nuo Lisabonos miesto. Bet keliauninkai, atplaukdavę garlaiviu pasigrožėti Jaronimų vienuolyno didybe ir Belém  bokšto grožiu, tuojau priprato pasigardžiuoti skaniais, iš vienuolyno kilusiais, pyragaičiais.   1837 metais prie cukraus fabrikėlio esančiose patalpose pradėjo veikti kepyklėlė,  gaminusi Belém  pyragaičius pagal senąjį, slaptąjį receptą. Iki šių dienų receptas nesikeičia, o gamybos paslaptis akylai saugoma ir perduodama tiktai fabrikėlio konditeriams, kurie tradiciniu būdu slaptojoje virtuvėje juos ruošia.
                  Grietinėlės pyragėlius (pasteis de nata) šiandien galima rasti praktiškai kiekvienoje Portugalijos kavinukėje, bet tuos, tikruosius, pagamintus pagal senovinį, slaptą receptą ir patiekiamus dar šiltus, pabarstytus cukraus pudra ir cinamonu tiktai čia, Jaronimų vienuolyno pašonėje įsikūrusiame, jau antrą šimtmetį baigiančiame skaičiuoti, Belém pyragėlių fabrikėlyje.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą