2013 m. rugsėjo 20 d., penktadienis

Rua da Prata romėnų galerijos

            Vieną kartą metuose, tiktai trims dienoms, Lisabona atveria savo požemius visiems labai labai norintiems į juos patekti. Kodėl labai labai? Todėl, kad tik apsiginklavę kantrybe, nebijantys ilgų valandų eilėje galės ten nusileisti.
            Pirmos žinios apie galerijas po žeme datuojamos 1771 metais. Tuomet buvo atstatinėjami žemės drebėjimo sugriauti Baixa pastatai ir darbų metu atsivėrė statiniai apie kuriuos niekas nenutuokė. Tuo metu apie paveldą nedaug kas nedauk ką išmanė ir mūsų dienas pasiekė tiktai vienas romėnų įrašas, kuriame yra mínimas medicinos Dievas Eskulapas.
            Architektūros elementai ir galerijų statybai naudoti techniniai metodai leidžia daryti prielaidą, kad jos buvo pastatytos pirmojo mūsų eros amžiaus pirmoje pusėje, Cezario ir Klaudijaus valdymo metais.
Naujausi archeologiniai tyrinėjimai nustatė, kad galerijos buvo pastatytos ant tvirto pagrindo, padaryto iš romėnų naudoto skiedinio (opus caementicium) labai tolimo šiuolaikinio betono protėvio, bei tai, kad dar romėnų laikais jose atlikti restauravimo ir atstatymo darbai.
             Nuo pat galerijų atradimo vyksta aršios diskusijos kam būtent jos buvo skirtos. Galvota, kad jose veikė pirtys, municipalinis forumas. Šiandien manoma, kad greičiausiai tai buvo viešo pobūdžio pastatai susiję su netoliese įsikūrusio uosto veikla ir prekyba. Naujausios prielaidos nurodo, kad tai galėjo būti kriptoportikas, statinys skirtas atlaikyti kito, dažniausiai visuomeninės paskirties, didelio pastato svorį. O kaip tem yra iš tikrųjų...manau jau niekas niekada nesužinos.
            Galerijos pastoviai yra užlietos vandeniu, todėl tam, kad galėtume jas pamatyti, pirmiausia  reikia jį išsiurbti. Ant sienų matosi vandens lygio paliktos žymės.  
            Miesto muziejaus organizuojamas visitas yra nemokamas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą