2013 m. rugsėjo 9 d., pirmadienis

Nacionalinis keramikinių plytelių muziejus

           
Toli nuo judrių, turistų pamėgtų, gatvių, buvusiame Dievo motinos vienuolyne, 1980 metais įkurtas Nacionalinis keramikinių plytelių muziejus, tai nuostabus gidas ir unikali galimybė suprasti kodėl būten čia, Portugalijoje,  praktiškai visur naudojamos glazūruotos plytelės. Jomis nukloti oficialių pastatų fasadai, bažnyčių vidinės sienos, zakristijos ir net altoriai, jos dengia koridorių ir bendrų erdvių grindis ir sienas gyvenamosiose patalpose, jau nekalbant apie virtuves ir vonias.

Al-zuleique - arabų kalbos žodis, iš kurio kilo portugalų „azulejo“, įvardinantis "mažą lygų ir poliruotą akmenį", musulmonų naudotą viduramžiais

Portugalijos karaliams labai patiko puošti grindis ir sienas keramikinėmis plytelėmis ir nuo XV amžiaus vidurio plyteles pradėta gaminti šalies viduje.  

XVIII amžiuje keramikinės plytelės tikra to žodžio prasme, užtvindė bažnyčias ir vienuolynus, rūmus ir gyvenamuosius namus, aikštes, gatves, sodus  ir fontanus. Jose, lyg senoviniuose komiksuose,  pavaizduoti tikri ir išsigalvoti personažai, šventieji, aristokratai ir amatininkai, atkuriantys praeitų amžių paprastas ir ne tokias praprastas gyvenimiškas peripetijas, tapo vienu iš pagrindinių, Portugalijoje naudojamų, dekoratyvinių elementų.

Muziejuje galime susipažinti su praktiškai visa, unikalia, keramikinių plytelių kūrimo, gamybos ir naudojimo Portugalijoje istorija.

Bilieto kaina 5 eurai.

Nuolaidos vaikams ir senjorams.

Sekmadieniais nuo 10:00 iki 14:00 įėjimas nemokamas.

Adresas: Rua da Madre de Deus, No. 4, 1900-312, Lisboa

Kaip nuvykti: autobusai Nr. 28, 718, 742, 759, 794


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą