2014 m. sausio 15 d., trečiadienis

Batalha vienuolynas


            Santa Maria da Victoria vienuolynas, dar vadinamas Batalha vienuolynu, neabejotinai yra vienas iš gražiausių Portugalijos ir Europos architektūros kūrinių.
            Šis nepakartojamas atchitektūros kompleksas buvo pastatytas vykdant karaliaus Don Joao I priesaiką pastatyti vienuolyną jei laimės Aljubarrota mūšį. 1385 metais rugpjūčio 14 dieną iškovota pergalė išsaugojo karaliaus sostą ir užtikrino Portugalijai nepriklausomybę nuo Ispanijos.
            Darbai, vykdyti keliais etapais, truko daugiau nei 150 metų. Keitėsi karaliai, architektai, statybininkai meistrai. Toks ilgas statybų laikas lėmė, kad vienuolyno ansablyje neatskiriamai  susipintų gotikos, manuelininis ir net renesanso architektūriniai stiliai, liktų neužbaigta koplyčių statyba.
            Karalius Don Joao I savo nuodėmklausio dominikonų vienuolio Lourenzo Lampreia bei kanclerio Joao das Regras paragintas padovanojo vienuolyną Dominikonų ordinui “visam laikui, su visomis teisėmis ir nuosavybėmis”. 1834 metais, po ordino panaikinimo, kompleksas perėjo karališkojo iždo žinion.
            Šiandien kompleksas labai skiriasi nuo penkioliktame ar šešioliktame amžiuose stovėjusio vienuolyno. Visų pirma tai susiję su 1755 metų žemės drebėjimu, prancūzų karais 1808 ir 1810 metais bei religinių ordinų uždraudimu. Žemės drebėjimas sugriovė kai kuriuos vienuolyno statinius, kurių dalis niekuomet nebuvo atstatyta. Prancūzų įsiveržimus lydėjo vagystės ir ugnis, svarbiausia šio meto netektimi tapo Karaliaus Don Joao III koplyčios, pradėtos statyti 1551 metais,  gaisras. Galiausiai religinių ordinų uždraudimas Portugalijoje prisidėjo prie to, kad iki pat 1840-ųjų vienuolynai buvo palikti pamažu griūti…”pelėsiais ir kerpėm” apaugti… Laimei Batalhos vienuolynas tapo pirmuoju restauruotu nacionaliniu paminklu.
            Čia ilsisi karaliai Don Joao I ir D. Filipa de Lancastre, Don Alfonso V, dar vadinamas afrikiečiu ir jo žmona D. Isabel de Koimbra, Don Joao II.  Princai Don Fernando, Martin de Fez, Don Joao ir jo žmona D. Isabel de Barcelos, Don Henrique jūreivis ir Don Pedro, Koimbros kunigaikštis.
            1983 metais UNESCO Batalha vienuolyną paskelbė žmonijos paveldu.
Randasi: Distrito de Leiria, 2440 Batalha
Nuvykti galima pakeliui iš Porto į Lisaboną (ar iš Lisabonos į Porto:)).
Bilieto kaina 6 EUR


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą