2013 m. spalio 9 d., trečiadienis

Avenida da Liberdade


Avenida da Liberdade (Laisvės prospektas) jungiantis Marques de Pombal ir Restauradores aikštes, yra apie 90 m pločio ir 1100 metrų ilgio. Tai viena iš pagrindinių miesto magistralių, nuostabiai graži ir elegantiška. Čia, šimtamečių medžių paunksnėje įsikūrę brangiausios stilingiausių prekių ženklų parduotuvės tokių kaip Burberry, Cartier, Carolina Herrera, Purificacion Garcia ar Luois Vuitton ir Prada,  teatrai, tarptautinių kompanijų centriniai biurai, universitetai, bankai, oro linijų ofisai ir prabangiausi viešbučiai. Avenida da Liberdade pačių brangiausių pasaulio prospektų sąraše užima 35 vietą…

Suprojektuotas po 1755 metų žemės drebėjimo architekto Reinaldo Manuel, pradėtas statyti 1764, prospektas pradžioje buvo pavadintas  “Passeio Publico” (visuomenės pasivaikščiojimų vieta)vardu.  Bet nuo visuomenės pačioje pradžioje ir prospektas ir parkas  buvo atitverti aukšta tvora. Čia patekti galėjo tik aukštuomenės atstovai.  1821 metais į valdžią atėjus liberalams tvoros buvo nuverstos ir parkas pirmą kartą tapo tikrai atviras visiems Lisabonos gyventojams.

Prospektas, kurį šiandien matome buvo pastatytas 1879 – 1886 metais Paryžiaus Eliziejaus Laukų prospekto stiliumi.  Daugelis originalių pastatų paskutiniais dešimtmečiais buvo atrestauruoti ir tapo viešbučiais bei biurais. Išlikę labai įdomių devyniolikto amžiaus pabaigos, dvidešimto amžiaus pradžios statinių.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą